Mooi voorbeeld van hoe netwerken via LinkedIn werkt en wat de rol van de loopbaancoach daarin kan zijn.

Een pientere hoog opgeleide ambitieuze jonge dame werkzaam in een uitvoerende functie wil meer regie over haar loopbaan en richting geven aan haar carrière.

Haar organisatie zet haar steeds vaker in als projectmedewerker vanwege haar sterke analytische vaardigheden, kritische blik, beleidsmatig inzicht en organisatorische kwaliteiten. Het begint te kriebelen bij haar, dit smaakt naar meer. Zij wil graag weten welke rollen en werkomgevingen het beste bij haar aansluiten zodat zij een bewuste keuze kan maken voor een volgende stap en zoekrichting. Ik, de loopbaancoach, ga met haar aan de slag.

De coachings sessies resulteren in een helder persoonsprofiel en zoekprofiel. CV en Linkedin profiel passen wij hierop aan.

Dan is het moment van netwerken en onderzoeken aangebroken. Ze heeft concrete rollen en functies benoemd en een top 3 gemaakt van organisaties waarvan zij denkt dat die aansluiten bij haar profielen.

Samen gaan wij op LinkedIn zoeken naar wie wij kennen binnen deze organisaties en naar mensen die deze rollen vervullen in ons netwerk.

Bij de top 1 blijk ik als loopbaancoach directe contacten te hebben, daar kom ik ook pas achter als ik daar op zoek.

Ik leg via LinkedIn contact, leg de situatie uit en vraag of mijn connectie open staat voor een netwerkgesprek telefonisch of persoonlijk. Gewoon eens luisteren, meedenken en vragen beantwoorden en feedback geven. Het duurt even voordat er antwoord komt. Niet iedereen zit dagelijks op LinkedIn is de les. (Dus als je niks hoort op je LinkedIn bericht, probeer dan via een andere weg het contact te leggen.)

Dan een positieve reactie en een afspraak voor een gesprek! Door omstandigheden en drukke agenda’s duurt het even voordat het gesprek kan plaatsvinden. (Netwerken heeft tijd nodig! Geef niet op!) Het gesprek levert onderstaand verslag op van mijn coachklant:

“Het gesprek was positief en erg prettig! Jouw connectie dacht erg met mij mee. Ik had een tijd terug mijn cv en brief gestuurd maar deze kon ze niet meer terugvinden in haar computer.

Tijdens het gesprek zijn we dan ook mijn LinkedIn afgegaan. Ze kreeg gelukkig een goed beeld. Ontzettend bedankt dus voor al jouw goede tips mbt LinkedIn!

Ik heb haar goed kunnen vertellen wat ik voor ogen heb, zij heeft uitgebreid vertelt wat de organisatie doet. Het klonk mij als muziek in de oren. Ze gaf aan dat ik met mijn profiel goed pas binnen de organisatie en ook welke rol zij het beste bij mij vindt passen. Zij heeft aangeboden om een keer een dagje mee te lopen. Misschien zijn er ook mogelijkheden om op detacheringsbasis op een project ingezet te worden als er een passend project is. Ik heb haar via LinkedIn uitgenodigd om een connectie te maken en haar ook via die weg bedankt voor het gesprek.”

Super blij ben ik dat deze pientere dame verder is in haar proces en nu de kans krijgt om te gaan ervaren of de rollen en de organisatie bij haar passen, zonder direct al drastische beslissingen te hoeven nemen. Dat haar werkgever haar hier ook de ruimte voor geeft. Zo kan zij echt bewust keuzes maken en een passend pad voor de langere termijn uitstippelen. Daarbij ook heel dankbaar dat organisaties en mensen binnen organisaties het belang van dit soort netwerkgesprekken steeds meer gaan inzien, daarvoor open staan en daarin meedenken.

Op lange termijn waardevol voor iedereen. “connecting people” is mooi.

Hoe netwerken via LinkedIn werkt!
Getagd op: